Tit 2

1Tu însă, vorbeşte lucruri care se potrivesc cu învăţătura sănătoasă.
2Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji, vrednici de cinste, cumpătaţi, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare.
3Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; să înveţe pe alţii ce este bine,
4ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţi şi copiii;
5să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu.
6Sfătuieşte de asemenea pe tineri să fie cumpătaţi,
7şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie,
8de vorbire sănătoasă şi fără cusur, ca potrivnicul să rămână de ruşine, şi să nu poată să spună nimic rău de noi.
9Sfătuieşte pe robi să fie supuşi stăpânilor lor, să le fie pe plac în toate lucrurile, să nu le întoarcă vorba,
10să nu fure nimic, ci totdeauna să dea dovadă de o desăvârşită credincioşie, ca să facă în totul cinste învăţăturii lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru.
11Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat,
12şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti, şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie,
13aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos.
14El S-a dat pe Sine însuşi pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege, şi să-Şi curăţească un norod care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune.
15Spune lucrurile acestea, sfătuieşte şi mustră cu deplină putere. Nimeni să nu te dispreţuiască.

Gânduri legate de Tit 2

Pavel începe acest capitol cu tema care a predominat în capitolul trecut, încurajându-ne să trăim o viață care exprimă caracterul lui Hristos. Cu toate acestea, la mijlocul capitolului, Pavel ia o pauză și răspunde la o întrebare pe care, își imaginează el, cititorii i-o adresează. Este întrebarea cu un ”de ce” în față. De ce ar trebui să trăim această viață neprihănită?

„Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat.” (versetul 11) ! Acesta este un fapt împlinit. Acest har este o persoană specială, Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Intrarea lui Hristos în adâncurile istoriei pământului este un fapt de har salvator care întoarce pe toți cei care au acceptat acest har de pe un drum al pierzării, pe un drum al unei vieți eterne și pline de bucurie. Inima acestui capitol se află în versetul 11.

Acceptând acest har minunat și mântuirea, Pavel ne reamintește că Isus, prin spiritul Său, nu doar ne salveză, ci și ne învață cum să trăim o viață care Îl onorează și totodată, ne învață principiile cerului (versetul 12). Rezultatul evident a unei vieți de urmare a lui Hristos, ne va determina să refuzăm necinstirile, tot ceea ce este lumesc și ne va ajuta ca viața noastră să reprezinte dreptatea Împărăției Sale, chiar dacă ducem o viață pe acest pământ (versetul 13).

Când citești acest capitol, sărbătorește speranța binecuvântată pe care ți-o dă Hristos; aceea că El va reveni curând (versetul 13)! Trăiește astăzi în Isus Hristos. Trăiește o viață cufundată în speranța binecuvântată a revenirii Domnului Dumnezeului nostru!

Până la urmă, suntem adventiști, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.