NU! Distanțării sociale Da! pentru Distanțare fizică

Organizația Mondială a Sănătății pledează oficial împotriva expresiei „distanțare socială” și recomandă în schimb sintagma „distanțare fizică”, potrivit Reuters.

Oficialii de sănătate publică ne spun să diminuăm contactul fizic pentru a combate pandemia Covid-19. Este abordarea necesară pentru prevenție, doar că sociologii sunt îngrijorați că apelul la „distanțare socială” riscă să facă rău neintenționat – potrivit CNN.

De fapt, tocmai atunci când exersăm distanțarea fizică, avem nevoie de conectivitate socială mai mult ca niciodată . La fel cum distanțarea fizică ne poate oferi o șansă de combatere a acestui virus, găsirea unor modalități creative și responsabile din punct de vedere social de conectare în timp de criză poate avea efecte pozitive și de lungă durată asupra comunităților noastre.

Deși nu avem încă studii care evidențieze efectele distanțării fizice legate în special de Covid 19, știm multe despre impactul izolării sociale asupra sănătății psihice și fizice. Izolarea este stresantă. Stresul poate deveni toxic, iar atunci când provoacă singurătate, crește riscul de anxietate și depresie. Izolarea poate avea un văr primar, numit – singurătate. Într-un studiu realizat în Marea Britanie a scos la iveală că singurătatea este la fel de nocivă pentru sănătate ca şi fumatul a 15 ţigări pe zi. Se accentuează problemele de inimă şi apare obezitatea. Iar izolarea socială afectează şi tinerii, nu doar persoanele în vârstă.

Odată ce facem distincția între distanțarea fizică și cea socială, ne putem concentra asupra nevoii de a rămâne conectat social, menținând în același timp o distanță fizică sigură. Avem nevoie de creativitate în găsirea unor modalități de conectare socială pentru noi înșine și pentru cei care s-ar putea simți izolați. Conexiunile sociale ne ajută să rămânem sănătoși nu doar fizic cât și mental. Este un timp când avem nevoie unii de alții!

Conectați-vă cu Dumnezeu în aceste zile. „Apropiați-vă de Dumnezeu și EL se va apropia de voi” (Iacov 4:8). Rugăciunea, postul și iubirea fac mult bine trupului, sufletului și minții. În vreme de război avem nevoie de multă pace înlăuntrul nostru, pe care să o răspândim în jurul nostru – pace care vine de la Dumnezeu. Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte (Ioan 14:27). Pacea și bucuria, la fel ca un virus, îi poate contamina pe ceilalți. Asigurați-vă ca aveți câteva grupuri active la care vă aduceți contribuția în fiecare zi: încurajați-vă cu un text sacru din Cartea Sfântă – Biblia; invită un prieten sau coleg de muncă să luați prânzul împreună online, desigur; comunicați cu persoanele vârstnice – au mare nevoie.
Ni se cere să fim departe fizic unii de alții, acum – sănătatea noastră depinde de aceasta. Dar ar trebui să ne redobândim eforturile pentru a fi apropiați social. Sănătatea noastră depinde și de asta.

pastor Ștefan Tomoiagă

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.