Închinarea în familie

Şi, daca nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi… Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului (losua 24:15)

Închinarea în familie este cea mai veche dintre toate practicile religioase, fiind prezentă în sânul primei familii care a existat pe acest pământ: „Atunci au început oamenii să cheme Numele Domnului” (Geneza 4:26). Ea a fost probabil vreme îndelungată unica formă de închinare. Abia când locuitorii pământului s-au înmulţit, a apărut şi închinarea publică. Un prim exemplu este Avraam, care şi-a condus toată casa în închinare: „Căci Eu îl cunosc şi ştiu că are să poruncească fiilor lui şi casei lui după el să ţină Calea Domnului, făcând ce este drept şi bine” (Geneza 18:19).

Închinarea publică a fost instituită în timpul călătoriei israeliţilor prin pustie, sub conducerea lui Moise, însă ea nu a luat locul închinării în familie, ci a existat în paralel cu aceasta.

Familia creştină care respectă altarul familial, ai cărei membri se adună laolaltă pentru a se aduce pe ei înşişi Domnului ca jertfe vii, se bucură de o siguranţă şi de o fericire reală. În casa în care Dumnezeu este dat uitării, ispitele indispoziţiei, nerăbdării şi lipsei de respect faţă de părinţi sunt mai mari. Câte necazuri şi tragedii există în familiile în care Dumnezeu este lăsat la uşă! Evlavia din cămin ne protejează de multe rele. Ea încurajează încrederea şi credinţa în Dumnezeu. Ea ne asigură puterea divină în ceasul încercării care, mai devreme sau mai târziu, va veni peste noi toţi. Ea ne garantează îndrumarea divină zi de zi.

Stabiliţi ora de închinare potrivit nevoilor membrilor familiei. În acelaşi timp, fiţi flexibili şi încercaţi să evitaţi rutina. Studiaţi împreună Cuvântul lui Dumnezeu, astfel încât fiecare să găsească sfatul divin pentru propria viaţă. Staţi de vorbă cu Dumnezeu aşa cum staţi de vorbă cu un prieten. El este cel mai mare şi cel mai bun Prieten al nostru. Înaintea lui Dumnezeu, fiecare fiinţă umană este importantă. Permiteţi-I Domnului Hristos să dea tonul moral şi spiritual pentru ziua respectivă.

Închinarea este creativă. Noi nu suntem nişte marionete împinse încoace şi încolo de împrejurările în care ne găsim. Închinarea ne modelează viaţa după planul divin.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.