Geneza 17

1Când a fost Avram în vârstă de nouăzeci şi nouă ani, Domnul i S-a arătat, şi i-a zis: „Eu sunt Dumnezeul Cel Atotputernic. Umblă înaintea Mea, şi fii fără prihană.
2Voi face un legământ între Mine şi tine, şi te voi înmulţi nespus de mult”.
3Avram s-a aruncat cu faţa la pământ; şi Dumnezeu i-a vorbit astfel:
4„Iată legământul Meu, pe care-l fac cu tine: vei fi tatăl multor neamuri.
5Nu te vei mai numi Avram; ci numele tău va fi Avraam; căci te fac tatăl multor neamuri.
6Te voi înmulţi nespus de mult; voi face din tine neamuri întregi; şi din tine vor ieşi împăraţi.
7Voi pune legământul Meu între Mine şi tine şi sămânţa ta după tine din neam în neam; acesta va fi un legământ veşnic, în puterea căruia, Eu voi fi Dumnezeul tău şi al seminţei tale după tine.
8Ţie, şi seminţei tale după tine, îţi voi da ţara în care locuieşti acum ca străin, şi anume îţi voi da toată ţara Canaanului în stăpânire veşnică; şi Eu voi fi Dumnezeul lor.”
9Dumnezeu a zis lui Avraam: „Să păzeşti legământul Meu, tu şi sămânţa ta după tine, din neam în neam.
10Acesta este legământul Meu pe care să-l păziţi între Mine şi voi, şi sămânţa ta după tine: tot ce este de parte bărbătească între voi să fie tăiat împrejur.
11Să vă tăiaţi împrejur în carnea prepuţului vostru: şi acesta să fie semnul legământului dintre Mine şi voi.
12La vârsta de opt zile, orice copil de parte bărbătească dintre voi să fie tăiat împrejur, neam după neam: fie că este rob născut în casă, fie că este cumpărat cu bani de la vreun străin, care nu face parte din neamul tău.
13Va trebui tăiat împrejur atât robul născut în casă cât şi cel cumpărat cu bani; şi astfel legământul Meu să fie întărit în carnea voastră ca un legământ veşnic.
14Un copil de parte bărbătească netăiat împrejur în carnea prepuţului lui, să fie nimicit din mijlocul neamului său: a călcat legământul Meu.”
15Dumnezeu a zis lui Avraam: „Să nu mai chemi Sarai pe nevasta ta Sarai; ci numele ei să fie Sara.
16Eu o voi binecuvânta, şi îţi voi da un fiu din ea; da, o voi binecuvânta, şi ea va fi mama unor neamuri întregi; chiar împăraţi de noroade vor ieşi din ea.”
17Avraam s-a aruncat cu faţa la pământ şi a râs, căci a zis în inima lui: „Să i se mai nască oare un fiu unui bărbat de o sută de ani? Şi să mai nască oare Sara la nouăzeci de ani?”
18Şi Avraam a zis lui Dumnezeu: „Să trăiască Ismael înaintea Ta!”
19Dumnezeu a zis: „Cu adevărat, nevasta ta Sara îţi va naşte un fiu; şi-i vei pune numele Isaac. Eu voi încheia legământul Meu cu el, ca un legământ veşnic pentru sămânţa lui după el.
20Dar şi cu privire la Ismael te-am ascultat. Iată, îl voi binecuvânta, îl voi face să crească, şi îl voi înmulţi nespus de mult; doisprezece voievozi va naşte, şi voi face din el un neam mare.
21Dar legământul meu îl voi încheia cu Isaac, pe care ţi-l va naşte Sara la anul pe vremea aceasta.”
22Când a isprăvit de vorbit cu el, Dumnezeu S-a înălţat de la Avraam.
23Avraam a luat pe fiul său Ismael, pe toţi cei ce se născuseră în casa lui, şi pe toţi robii cumpăraţi cu bani, adică pe toţi cei de parte bărbătească dintre oamenii din casa lui Avraam, şi le-a tăiat împrejur carnea prepuţului, chiar în ziua aceea, după porunca, pe care i-o dăduse Dumnezeu.
24Avraam era în vârstă de nouăzeci şi nouă de ani, când a fost tăiat împrejur în carnea prepuţului său.
25Fiul său Ismael era în vârstă de treisprezece ani, când a fost tăiat împrejur în carnea prepuţului său.
26Avraam şi fiul său Ismael au fost tăiaţi împrejur chiar în ziua aceea.
27Şi toţi oamenii din casa lui: robi născuţi în casa lui, sau cumpăraţi cu bani de la străini, au fost tăiaţi împrejur împreună cu el.

Gânduri legate de Geneza 17

Mulți s-au întrebat de ce circumcizia a jucat un rol atât de important ca semn al legământului. (Vezi versetul 14 și Exod 4:24-26 pentru a înțelege cât de în serios a luat Dumnezeu acest semn). În ciuda altor factori, se pare că Dumnezeu i-a cerul lui Avram și urmașilor lui să aceste o tăiere voluntară în carne, ceva ce El urma să acepte pentru noi, un semn pentru a vedea cât de serioși suntem noi în legământul cu Dumnezeu. Zona coapsei este o zonă privată și se așteaptă a fi păstrată acoperită(Isaia 47:2-3), o zonă care are nevoie de mare încredere pentru a fi atinsă. Aceasta a ajuns să reprezinte locul unde jurămintele solemne și legămintele sunt formate prin punerea mâinii și a jurării.(Geneza 24:2,3,9; 47:29-31).

Ce se sugerează schimbarea pe care Dumnezeu a făcut-o pentru Avram și Sarai în contextul confirmării legământului(17:5,15)? Observă că legământul nu este făcut doar cu Avram și Isaac(versetele 2-7, 19, 21) ci și cu urmașii Saraiei și ai lui Avram incluzândul și pe Ismael(versetele 7,8,16,20). Observă cu nu doar Sarai a râs la promisiunea lui Dumnezeu de a da un copil unui cuplu vârstnic(versetul 17). Avram a continuat să îi ceră lui Dumnezeu să acepte roadele muncii lui în locul copilului promis(versetul 18). Ce este al nostru si facem ca Avram, foarte des preferăm roadele muncii noastre în locul darurilor lui Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.