Geneza 16

1Sarai, nevasta lui Avram, nu-i născuse deloc copii. Ea avea o roabă egipteancă numită Agar.
2Şi Sarai a zis lui Avram: „Iată, Domnul m-a făcut stearpă; intră, te rog, la roaba mea; poate că voi avea copii de la ea.” Avram a ascultat cele spuse de Sarai.
3Atunci Sarai, nevasta lui Avram, a luat pe Egipteanca Agar, roaba ei, şi a dat-o de nevastă bărbatului său Avram, după ce Avram locuise ca străin zece ani în ţara Canaan.
4El a intrat la Agar, şi ea a rămas însărcinată. Când s-a văzut ea însărcinată, a privit cu dispreţ pe stăpâna sa.
5Şi Sarai a zis lui Avram: „Asupra ta să cadă batjocura aceasta, care mi se face! Eu însumi ţi-am dat în braţe pe roaba mea; şi ea, când a văzut că a rămas însărcinată, m-a privit cu dispreţ. Să judece Domnul între mine şi tine!”
6Avram a răspuns Saraiei: „Iată, roaba ta este în mâna ta; fă-i ce-ţi place!” Atunci Sarai s-a purtat rău cu ea; şi Agar a fugit de ea.
7Îngerul Domnului a găsit-o lângă un izvor de apă în pustie, şi anume lângă izvorul care este pe drumul ce duce la Şur.
8El a zis: „Agar, roaba Saraiei, de unde vii, şi unde te duci?” Ea a răspuns: „Fug de stăpâna mea Sarai.”
9Îngerul Domnului i-a zis: „Întoarce-te la stăpâna ta, şi supune-te sub mâna ei.”
10Îngerul Domnului i-a zis: „Îţi voi înmulţi foarte mult sămânţa, şi ea va fi atât de multă la număr, că nu va putea fi numărată.”
11Îngerul Domnului i-a zis: „Iată, acum eşti însărcinată, şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Ismael; căci Domnul a auzit mâhnirea ta.
12El va fi ca un măgar sălbatic printre oameni; mâna lui va fi împotriva tuturor oamenilor, şi mâna tuturor oamenilor va fi împotriva lui; şi va locui în faţa tuturor fraţilor lui.”
13Ea a numit Numele Domnului care-i vorbise: „Tu eşti Dumnezeu care mă vede!” Căci a zis ea: „Cu adevărat, am văzut aici spatele Celui ce m-a văzut!”
14De aceea fântâna aceea s-a numit „Fântâna Celui viu care mă vede”; ea este între Cades şi Bared.
15Agar a născut lui Avram un fiu; şi Avram a pus fiului, pe care i l-a născut Agar, numele Ismael.
16Avram era de optzeci şi şase de ani, când i-a născut Agar pe Ismael.

Gânduri legate de Geneza 16

Sarai nu credea că Avram era prea bătrân pentru a avea copii atunci când ea i-a sugerat să o ia pe servitoarea ei Hagar pentru a împlini legământul cu Dumnezeu. La ce gândea ea? La ce se gândea Avram? Când a apărut Hagar în tablou? (Vezi Geneza 12:14-16). Acesta este un model de credință? Observă cum ei încep să joace jocul de-a vina. Observă cum se schimbă familia. Ce se întâmplă când ne depărtăm de planul lui Dumnezeu pentru a face în felul nostru? Este aceasta o situație recuperabilă? Sunt ceva lecții de învățat de aici?

Hagar nu a cerut să intre în această situație. Ea a fost doar o servitoare egipteană care făcea ce i se spunea dar ea și-a jucat rolul, disprețuită de stăpâna ei, iar acest lucru a avut consecințe asupra ei. Ce a învățat ea despre Dumnezeul lui Avram și al Sarei? Au fost ei niște martori pozitivi? Ce a învățat de la Dumnezeu despre El însuși? Ce a învățat de la Dumnezeu despre responsabilitățile ei? Ce promisiune i-a făcut Dumnezeu cu privire la fiul său, în ciuda circumstanțelor neplăcute în care s-a născut? Cum a fost îndeplinită această promisiune? A schimbat aceasta ceva în originea promisiunii lui Dumnezeu pentru Avram? Continuă Avram să fie parte a legământului cu Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.