Galateni 6

1Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţii. Şi ia seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu.
2Purtaţi-vă sarcinile unii altora, şi veţi împlini astfel Legea lui Hristos.
3Dacă vreunul crede că este ceva, măcar că nu este nimic, se înşeală singur.
4Fiecare să-şi cerceteze fapta lui, şi atunci va avea cu ce să se laude numai în ce-l priveşte pe el, şi nu cu privire la alţii;
5căci fiecare îşi va purta sarcina lui însuşi.
6Cine primeşte învăţătura în Cuvânt, să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă.
7Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera.
8Cine seamănă în firea lui pământească, va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul, va secera din Duhul viaţa veşnică.
9Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.
10Aşadar, cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă.
11Uitaţi-vă cu ce slove mari v-am scris, cu însăşi mâna mea!
12Toţi cei ce umblă după plăcerea oamenilor, vă silesc să primiţi tăierea împrejur, numai ca să nu sufere ei prigonire pentru Crucea lui Hristos.
13Căci nici ei, care au primit tăierea împrejur, nu păzesc Legea; ci voiesc doar ca voi să primiţi tăierea împrejur, pentru ca să se laude ei cu trupul vostru.
14În ce mă priveşte, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită faţă de mine, şi eu faţă de lume!
15Căci în Hristos Isus nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur nu sunt nimic, ci a fi o făptură nouă.
16Şi peste toţi cei ce vor umbla după dreptarul acesta şi peste Israelul lui Dumnezeu să fie pace şi îndurare!
17De acum încolo nimeni să nu mă mai necăjească, pentru că port semnele Domnului Isus pe trupul meu.
18Fraţilor, harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu duhul vostru! Amin.

Gânduri legate de Galateni 6

Reflecția lui finală despre cum trebuie trăită viața de credintă începe în 5:13 unde Pavel răspândește o viziune pentru cum ar trebui să fie comunitatea bisericii, ca un trup al lui Hristos. Acesta a fost un mesaj pe care Galatenii trebuiau să îl audă. Comunitatea credincioșilor din Galatia, ca multe biserici de azi, era departe de propunerea lui Dumnezeu pentru biserica. În spatele tăierii împrejur pe care bărbații trebuiau să o facă a fost o mentalitate care distrugea viața spirituală a bisericii. Situația a devenit atât de ostilă încât Pavel i-a avertizat „dacă vă mușcați și vă mâncați unii pe alții, luați seama să nu fiți nimiciți unii de alții”(5:15)

În loc să fie o comunitate unde doar „cei mai buni supravițuiesc” Pavel spune că biserica ar trebui să fie un loc unde cei care se luptă pentru a trăi viața de creștini găsesc încurajare, speranță, dragoste și restaurare când ei cad(versetul 1). Singura cale prin care această atitudine poate fi manifestată către alții este prin a recunoaște că suntem în spatele tentațiilor și păcatului(versetul 1 u.p.). Oricum, nici unul dintre noi nu merită mai mult decât altul. Noi suntem păcătoși complet dependenți de iertarea și harul lui Hristos(versetul 3). Cum putem noi să nu oferim ce Hristos ne-a dat nouă?( Gal 5:2; Rom 3:23-26; Mat 18:23-35). Poți să îți imaginezi ce fel de loc ar fi biserica astăzi dacă aceasta s-a întâmpla-un loc unde noi am făcut „bine la toți, mai ales fraților în credință”(versetul 10)?

Pavel încheie scrisoarea lui printr-un apel final către Galateni să stea fermi evengheliei. Ce contează mai mult, spune el, nu e tăierea împrejur sau lipsa ei, ci este puterea transformatoare a învierii lui Hristos care schimba inimile și viețile oamenilor(versetul 15). Ultimul cuvânt către galateni este același cuvânt cu care a și început scrisoarea: har(versetul 18). Sper ca să experimentăm și să împărtășim același har care către toți cei care o să ne iasă în cale astăzi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.