Exod 33

1Domnul a zis lui Moise: „Du-te, şi porneşte de aici cu poporul, pe care l-ai scos din ţara Egiptului; suie-te în ţara, pe care am jurat că o voi da lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov, zicând: ,Seminţei tale o voi da!’
2Voi trimite înaintea ta un înger, şi voi izgoni pe Canaaniţi, Amoriţi, Hetiţi, Fereziţi, Heviţi şi Iebusiţi.
3Suie-te în ţara aceasta unde curge lapte şi miere. Dar Eu nu Mă voi sui în mijlocul tău, ca să nu te prăpădesc pe drum, căci eşti un popor încăpăţânat.”
4Când a auzit poporul aceste triste cuvinte, toţi s-au întristat; şi nimeni nu şi-a pus podoabele pe el.
5Şi Domnul a zis lui Moise: „Spune copiilor şi lui Israel: ,Voi sunteţi un popor încăpăţânat; numai o clipă dacă M-aş sui în mijlocul tău, te-aş prăpădi. Aruncă-ţi acum podoabele de pe tine, şi voi vedea ce-ţi voi face.”
6Copiii lui Israel şi-au scos de pe ei podoabele, şi au plecat de la muntele Horeb.
7Moise a luat cortul lui şi l-a întins afară din tabără, la o depărtare oare care; l-a numit cortul întâlnirii. Şi toţi cei ce întrebau pe Domnul, se duceau la cortul întâlnirii, care era afară din tabără.
8Când se ducea Moise la cort, tot poporul se scula în picioare; fiecare stătea la uşa cortului său, şi urmărea cu ochii pe Moise, până intra el în cort.
9Şi când intra Moise în cort, stâlpul de nor se pogora şi se oprea la uşa cortului, şi Domnul vorbea cu Moise.
10Tot poporul vedea stâlpul de nor oprindu-se la uşa cortului; tot poporul se scula şi se arunca cu faţa la pământ la uşa cortului lui.
11Domnul vorbea cu Moise faţă în faţă, cum vorbeşte un om cu prietenul lui. Apoi Moise se întorcea în tabără, dar tânărul lui slujitor, Iosua, fiul lui Nun, nu ieşea deloc din mijlocul cortului.
12Moise a zis Domnului: „Iată, Tu îmi zici: ,Du pe poporul acesta!’ Şi nu-mi arăţi pe cine vei trimite cu mine. Însă, Tu ai zis: ,Eu te cunosc pe nume, şi ai căpătat trecere înaintea Mea!’
13Acum, dacă am căpătat trecere înaintea Ta, arată-mi căile Tale; atunci Te voi cunoaşte, şi voi avea trecere înaintea Ta. Şi gândeşte-Te că neamul aceasta este poporul Tău!”
14Domnul a răspuns: „Voi merge Eu însumi cu tine, şi îţi voi da odihnă.”
15Moise i-a zis: „Dacă nu mergi Tu însuţi cu noi, nu ne lăsa să plecăm de aici.
16Cum se va şti că am căpătat trecere înaintea Ta, eu şi poporul Tău? Oare nu când vei merge Tu cu noi, şi când prin aceasta vom fi deosebiţi, eu şi poporul Tău, de toate popoarele de pe faţa pământului?”
17Domnul a zis lui Moise: „Voi face şi ceea ce-mi ceri acum, căci ai căpătat trecere înaintea Mea, şi te cunosc pe nume!”
18Moise a zis: „Arată-mi slava Ta!”
19Domnul a răspuns: „Voi face să treacă pe dinaintea ta toată frumuseţea Mea, şi voi chema Numele Domnului înaintea ta; Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur, şi am milă de cine vreau să am milă!”
20Domnul a zis: „Faţa nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă şi să trăiască!”
21Domnul a zis: „Iată un loc lângă Mine; vei sta pe stâncă.
22Şi când va trece slava Mea, te voi pune în crăpătura stâncii, şi te voi acoperi cu mâna Mea, până voi trece.
23Iar când Îmi voi trage mâna la o parte de la tine, Mă vei vedea pe dinapoi; dar Faţa Mea nu se poate vedea.”

Gânduri legate de Exodul 33

Te-ai simțit vreodată cu totul separat de Dumnezeu după ce ai plecat de lângă El? Frumusețea acestui capitol este că, în ciuda seriozității idolatriei vițelului de aur, Dumnezeu îl onorează pe Moise, servitorul Lui: „pentru tine am găsit har și te știu pe nume.” Ce Dumnezeu milostiv avem! Moise continuă să aibă încredere în promisiunile Domnului și are asigurarea că Domnul va fi cu El și așa Îl invocă: ”Arată-Mi gloria Ta”. Nici un om care a căzut nu poate sta în prezența lui Dumnezeu, față în față, dar respectul reciproc și puritatea inimii lui Moise au adus Creatorul și creatura împreună.

Vrei să simți astăzi prezenta lui Dumnezeu în viața ta? Lasă deoparte toate păcatele care te despart de El și roagă-l să fie prezent în viața ta. Același Dumnezeu care a fost în fața cu Moise când acesta a fost pe stâncă poate să ți se descopere și ție. El este același Isus milostiv care a venit să te salveze de păcatele tale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.