Exod 30

1Să faci apoi un altar pentru arderea tămâiei, şi anume să-l faci din lemn de salcâm.
2Lungimea lui să fie de un cot, iar lăţimea tot de un cot; să fie în patru colţuri, şi înălţimea lui să fie de doi coţi. Coarnele altarului să fie dintr-o bucată cu el.
3Să-i poleieşti cu aur curat, atât partea de sus, cât şi păreţii lui de jur împrejur şi coarnele; şi să-i faci o cunună de aur de jur împrejur.
4Dedesubtul cununii să-i faci două verigi de aur de amândouă laturile, în cele două unghiuri, pentru punerea drugilor, care vor sluji la ducerea lui.
5Drugii să-i faci din lemn de salcâm, şi să-i poleieşti cu aur.
6Să aşezi altarul în faţa perdelei dinăuntru, care este înaintea chivotului mărturiei, în faţa capacului ispăşirii, care este deasupra mărturiei, şi unde Mă voi întâlni cu tine.
7Aaron va arde pe el tămâie mirositoare; va arde tămâie în fiecare dimineaţă, când va pregăti candelele;
8va arde şi seara când va aşeza candelele. Astfel se va arde necurmat din partea voastră tămâie înaintea Domnului din neam în neam.
9Să nu aduceţi pe altar altfel de tămâie, nici ardere de tot, nici jertfă de mâncare, şi să nu turnaţi pe el nici o jertfă de băutură.
10Numai odată pe fie care an, Aaron va face ispăşire pe coarnele altarului. Ispăşirea aceasta o va face odată pe an cu sângele dobitocului adus ca jertfă pentru ispăşirea păcatului, printre urmaşii voştri. Acesta va fi un lucru prea sfânt înaintea Domnului.”
11Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
12„Când vei socoti pe copiii lui Israel şi le vei face numărătoarea, fiecare din ei să dea Domnului un dar în bani, pentru răscumpărarea sufletului lui, ca să nu fie loviţi de nici o urgie, cu prilejul acestei numărători.
13Iată ce vor da toţi cei ce vor fi cuprinşi în numărătoarea aceasta: o jumătate de siclu, după siclul sfântului locaş, care este de douăzeci de ghere; o jumătate de siclu va fi darul ridicat pentru Domnul.
14Orice om cuprins în numărătoare, de la vârsta de douăzeci de ani în sus, va plăti darul ridicat pentru Domnul.
15Bogatul să nu plătească mai mult, şi săracul să nu plătească mai puţin de o jumătate de siclu, ca dar ridicat pentru Domnul, pentru răscumpărarea sufletelor.
16Să ridici de la copiii lui Israel argintul pentru răscumpărare, şi să-l întrebuinţezi pentru slujba cortului întâlnirii; aceasta va fi pentru copiii lui Israel o aducere aminte înaintea Domnului pentru răscumpărarea sufletelor lor.”
17Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
18„Să faci un lighean de aramă, cu piciorul lui de aramă, pentru spălat; să-l aşezi între cortul întâlnirii şi altar, şi să torni apă în el,
19ca să-şi spele în el Aaron şi fiii lui mâinile şi picioarele.
20Când vor intra în cortul întâlnirii, se vor spăla cu apa aceasta, ca să nu moară; şi se vor spăla şi când se vor apropia de altar, ca să facă slujba şi ca să aducă Domnului jertfe arse de foc.
21Îşi vor spăla mâinile şi picioarele ca să nu moară. Aceasta va fi o lege necurmată pentru Aaron, pentru fiii lui şi pentru urmaşii lor.”
22Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
23„Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare,
24cinci sute de sicli de casia, după siclul sfântului locaş, şi un hin de untdelemn de măslin.
25Cu ele să faci un untdelemn pentru ungerea sfântă, o amestecătură mirositoare, făcută după meşteşugul făcătorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă.
26Cu el să ungi cortul întâlnirii şi chivotul mărturiei,
27masa şi toate uneltele ei, sfeşnicul şi uneltele lui, altarul tămâierii,
28altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui şi ligheanul cu piciorul lui.
29Să sfinţeşti aceste lucruri, şi ele vor fi prea sfinte; oricine se va atinge de ele, va fi sfinţit.
30Să ungi de asemenea pe Aaron şi pe fiii lui, şi să-i sfinţeşti, ca să fie în slujba Mea ca preoţi.
31Să vorbeşti copiilor lui Israel, şi să le spui: ,Acesta Îmi va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă, printre urmaşii voştri.
32Să nu se ungă cu el trupul nici unui om, şi să nu faceţi un alt untdelemn ca el după aceeaşi întocmire; el este sfânt, şi voi să-l priviţi ca sfânt.
33Oricine va face un untdelemn ca el, sau va unge cu el pe altul, va fi nimicit din poporul lui.”
34Domnul a zis lui Moise: „Ia mirodenii, stacte, onice mirositoare, halvan, şi tămâie curată, în aceeaşi măsură.
35Cu ele să faci tămâie, o amestecătură mirositoare, alcătuită după meşteşugul făcătorului de mir; să fie sărată, curată şi sfântă.
36S-o pisezi mărunt, şi s-o pui înaintea mărturiei, în cortul întâlnirii, unde Mă voi întâlni cu tine. Acesta va fi pentru voi un lucru prea sfânt.
37Tămâie ca aceasta, în aceeaşi întocmire, să nu vă faceţi, ci s-o priviţi ca sfântă, şi păstrată pentru Domnul.
38Oricine va face tămâie ca ea, ca s-o miroase, va fi nimicit din poporul lui.”

Gânduri legate de Exodul 30

Rugăciunea este modul în care Dumnezeu ne invită să comunicăm direct cu El. Altarul tămâierii era un simbol al rugăciunilor poporului care urcau înaintea tronului lui Dumnezeu. Preoții veneau în locul sfânt pentru a oferi tămâia (Patriarhi și profeți, p. 333) care se ridica peste vălul din locul cel mai sfânt unde era aflat scaunul de domnie al lui Dumnezeu deasupra capacului ispășirii. Tămâia reprezenta „rugăciunea sfinților” (Apocalipsa 8: 3-4).

Ne-am putea „ruga neîncetat” (1 Tesaloniceni 5:17), știind că Isus stă ca Marele nostru Preot înaintea tronului lui Dumnezeu. „Hristos se află în [rugăciunile noastre] meritele propriei Sale vieți de ascultare desăvârșită. Rugăciunile noastre sunt parfumate de această tămâie. Hristos Însuși a promis să intervină în numele nostru, iar Tatăl aude mereu pe Fiul. „(Fii și fiice ale lui Dumnezeu, p.22). Astfel, rugăciunile noastre ne aduc în prezența lui Dumnezeu și sunt unite cu cele ale lui Hristos, Marele nostru Preot. Aceasta este o veste bună pentru toți astăzi – nu avem nevoie de nici un mijlocitor pământesc, dar avem cu toții acces egal la puterea Creatorului Universului, care a promis că El „ne va auzi” (1 Ioan 5:14).

Michael Hasel

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.