Exod 29

1Iată ce vei face pentru ca să-i sfinţeşti şi să-Mi împlinească slujba de preoţi. Ia un viţel şi doi berbeci fără cusur.
2Fă, cu făină aleasă de grâu, nişte azimi, turte nedospite, frământate cu untdelemn, şi plăcinte nedospite, stropite cu untdelemn.
3Să le pui într-un coş, şi să le aduci împreună cu viţelul şi cei doi berbeci.
4Să aduci apoi pe Aaron şi pe fiii lui la uşa cortului întâlnirii, şi să-i speli cu apă.
5Să iei veşmintele; să îmbraci pe Aaron cu tunica, cu mantia efodului, cu efodul şi cu pieptarul, şi să-l încingi cu brâul efodului.
6Să-i pui mitra pe cap, şi pe mitră să pui tabla sfinţeniei.
7Să iei untdelemnul pentru ungere, să i-l torni pe cap, şi să-l ungi.
8Să aduci apoi pe fiii lui, şi să-i îmbraci cu tunicile.
9Să încingi pe Aaron şi pe fiii lui cu un brâu, şi să pui scufiile pe capetele fiilor lui Aaron. Preoţia va fi a lor printr-o lege veşnică. Astfel să închini pe Aaron şi pe fiii lui în slujba Mea.
10Să aduci viţelul înaintea cortului întâlnirii, şi Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul viţelului.
11Să junghii viţelul înaintea Domnului, la uşa cortului întâlnirii.
12Să iei cu degetul tău din sângele viţelului, să pui pe coarnele altarului, iar celălalt sânge să-l verşi la picioarele altarului.
13Să iei toată grăsimea care acoperă măruntaiele şi prapurul ficatului, cei doi rărunchi cu grăsimea care-i acoperă, şi să le arzi pe altar.
14Dar carnea viţelului, pielea şi balega lui să le arzi în foc, afară din tabără: aceasta este o jertfă pentru păcat.
15Să iei pe unul din cei doi berbeci; şi Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul berbecului.
16Să junghii berbecul; să-i iei sângele, şi să-l stropeşti pe altar de jur împrejur.
17Apoi să tai berbecul în bucăţi, şi să-i speli măruntaiele şi picioarele, şi să le pui lângă celelalte bucăţi şi lângă capul lui.
18Berbecul să-l arzi de tot pe altar; aceasta este o ardere-de-tot pentru Domnul, este o jertfă mistuită de foc, de un miros plăcut Domnului.
19Să iei apoi pe celălalt berbec; şi Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul berbecului.
20Să junghii berbecul; să iei din sângele lui, să pui pe vârful urechii drepte a lui Aaron şi pe vârful urechii drepte a fiilor lui, pe degetul cel mare al mâinii lor drepte şi pe degetul cel mare al piciorului lor drept, iar celălalt sânge să-l stropeşti pe altar de jur împrejur.
21Să iei din sângele de pe altar şi din untdelemnul pentru ungere, şi să stropeşti pe Aaron şi veşmintele lui, pe fiii lui şi veşmintele lor. Astfel vor fi închinaţi, Aaron şi veşmintele lui, fiii şi veşmintele lor în slujba Domnului.
22Să iei apoi grăsimea berbecului, coada, grăsimea care acoperă măruntaiele, prapurul ficatului, cei doi rărunchi cu grăsimea care-i acoperă şi spata dreaptă, căci acesta este un berbec de închinare în slujba Domnului;
23din coş să iei din azimile, puse înaintea Domnului, o turtă de pâine, o turtă cu untdelemn şi o plăcintă.
24Toate acestea să le pui în mâinile lui Aaron şi în mâinile fiilor lui, şi să le legeni într-o parte şi într-alta, ca un dar legănat înaintea Domnului.
25Să le iei apoi din mâinile lor, şi să le arzi pe altar, deasupra arderii-de-tot; aceasta este o jertfă mistuită de foc înaintea Domnului, de un miros plăcut Domnului.
26Să iei şi pieptul berbecului care va sluji la închinarea lui Aaron în slujba Domnului, şi să-l legeni într-o parte şi în alta, ca un dar legănat înaintea Domnului: aceasta va fi partea ta.
27Să sfinţeşti pieptul legănat şi spata ridicată din berbecul care va sluji la închinarea lui Aaron şi a fiilor lui în slujba Domnului, pieptul legănându-l într-o parte şi într-alta, spata înfăţişând-o înaintea Domnului prin ridicare.
28Ele vor fi ale lui Aaron şi ale fiilor lui, printr-o lege veşnică, pe care o vor ţine copiii lui Israel; căci este o jertfă adusă prin ridicare; şi, în jertfele de mulţumire ale copiilor lui Israel, jertfa adusă prin ridicare va fi a Domnului.
29Veşmintele sfinte ale lui Aaron vor fi după el ale fiilor lui, care le vor pune când vor fi unşi şi când vor fi închinaţi în slujbă.
30Vor fi purtate timp de şapte zile de acela din fiii lui, care îi va urma în slujba preoţiei, şi care va intra în cortul întâlnirii, ca să facă slujba în sfântul locaş.
31Să iei apoi berbecul pentru închinarea în slujba Domnului, şi să pui să-i fiarbă carnea într-un loc sfânt.
32Aaron şi fiii lui să mănânce, la uşa cortului întâlnirii, carnea berbecului şi pâinea din coş.
33Să mănânce astfel tot ce a slujit la facerea ispăşirii, ca să fie închinaţi în slujbă şi sfinţiţi; nimeni altul să nu mănânce din ele, căci sunt lucruri sfinte.
34Dacă va rămâne ceva din carnea întrebuinţată pentru închinarea în slujbă şi din pâine până dimineaţa, să arzi în foc ce va rămâne; să nu se mănânce, căci este un lucru sfânt.
35Să urmezi, cu privire la Aaron şi la fiii lui, toate poruncile, pe care ţi le-am dat. În şapte zile să-i închini în slujbă.
36În fiecare zi să mai aduci un viţel ca jertfă pentru păcat, pentru ispăşire; să curăţeşti altarul, făcând ispăşirea aceasta, şi să-l ungi ca să-l sfinţeşti.
37Timp de şapte zile, să faci ispăşire pentru altar, şi să-l sfinţeşti; şi astfel altarul va fi prea sfânt, şi oricine se va atinge de altar, va fi sfinţit.
38Iată ce să jertfeşti pe altar: doi miei de un an, în fiecare zi, necurmat.
39Un miel să-l jertfeşti dimineaţa, iar celălalt miel seara.
40Împreună cu cel dintâi miel, să aduci a zecea parte dintr-o efă de floare de făină, frământată într-un sfert de hin de untdelemn de măsline fără drojdii, şi o jertfă de băutură de un sfert de hin de vin.
41Pe al doilea miel să-l jertfeşti seara, şi să aduci împreună cu el o jertfă de mâncare şi o jertfă de băutură ca cele de dimineaţă; aceasta este o jertfă mistuită de foc, de un miros plăcut Domnului.
42Aceasta este arderea de tot necurmată, care va fi adusă de urmaşii voştri, la uşa cortului întâlnirii, înaintea Domnului; acolo Mă voi întâlni cu voi, şi îţi voi vorbi.
43Acolo Mă voi întâlni cu copiii lui Israel, şi locul acela va fi sfinţit de slava Mea.
44Voi sfinţi cortul întâlnirii şi altarul; voi sfinţi pe Aaron şi pe fiii lui, ca să fie în slujba Mea ca preoţi.
45Eu voi locui în mijlocul copiilor lui Israel, şi voi fi Dumnezeul lor.
46Ei vor cunoaşte că Eu sunt Domnul Dumnezeul lor, care i-am scos din ţara Egiptului, ca să locuiesc în mijlocul lor. Eu sunt Domnul, Dumnezeul lor.

Gânduri legate de Exodul 29

În cele din urmă, practicile israeliților cu privire la jertfele oferite nu au fost luate în considerare, fapt care l-a determinat pe Maleahi să avertizeze preoții de neglijare lor înaintea lui Dumnezeu. La acea vreme animalele bolnave, șchioape și oarbe au fost acceptate de către preoți și sacrificate pentru popor (Maleahi 1: 7-8). Dumnezeu răspunde prin a spune: „Ia adu-o dregătorului tău! Te va primi el bine pentru ea, va ţine el seama de ea?” (Maleahi 1: 8). In acest fapt, Dumnezeu amintește preoților de responsabilitatea lor în fața lui Dumnezeu și în fața poporului Său. Scopul lor este de a oferi „o instruire adevărată” și de a umbla cu Dumnezeu „în pace și dreptate” pentru că buzele preoților sunt menite pentru a fi pline de înțelepciune (Maleahi 2: 6-7). Preoții trebuiau să susțină ritualurile și instrucțiunile sistemului de jertfe dinaintea copiilor lui Israel până când Mielul va veni.

Există lecții importante pentru noi astăzi ca pastori și lideri în bisericile noastre pentru a ridica standardele lui Dumnezeu cu privire la adevărata închinare. Cât de tentant este pentru noi astăzi să devenim îndoielnici în responsabilitățile noastre! Dumnezeu dorește ascultare în ceea ce privește rânduielile Sale. Așa că haideți să ne apropiem de El cu venerația și respectul descrise în acest capitol.

Michael Hasel

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.