Exod 28

1Apropie de tine pe fratele tău Aaron şi pe fiii săi, şi ia-i dintre copiii lui Israel şi pune-i deoparte în slujba Mea ca preoţi: pe Aaron şi pe fiii lui Aaron: Nadab, Abihu, Eleazar şi Itamar.
2Fratelui tău Aaron, să-i faci haine sfinte, ca să-i slujească de cinste şi podoabă.
3Vorbeşte cu toţi cei destoinici, cărora le-am dat un duh de pricepere, să facă veşmintele lui Aaron, ca să fie sfinţit, şi să-Mi împlinească slujbă de preot.
4Iată veşmintele pe care le vor face: un pieptar, un efod, o mantie, o tunică lucrată la gherghef, o mitră şi un brâu. Să facă fratelui tău Aaron şi fiilor săi, veşminte sfinte, ca să-Mi împlinească slujba de preot.
5Să întrebuinţeze aur, materii vopsite în albastru, în purpuriu, în cărămiziu şi subţire.
6Efodul să-l facă de aur, de fir albastru, purpuriu şi cărămiziu, şi de in subţire răsucit; să fie lucrat cu măiestrie.
7Să aibă doi umerari uniţi cu el; la cele două capete ale lui, să fie legat de ei.
8Brâul să fie de aceeaşi lucrătură ca efodul şi prins pe el; să fie de aur, de fir albastru, purpuriu şi cărămiziu, şi de in subţire răsucit.
9Să iei apoi două pietre de onix, şi să sapi pe ele numele fiilor lui Israel:
10şase din numele lor pe o piatră, şi alte şase pe a doua piatră, după şirul naşterilor.
11Pe cele două pietre să sapi numele fiilor lui Israel, cum se face săpătura pe pietre şi pe peceţi; să le legi într-o ferecătură de aur.
12Amândouă aceste pietre să le pui pe umerarii efodului, ca aducere aminte de fiii lui Israel; şi Aaron le va purta numele înaintea Domnului, pe cei doi umeri ai lui, ca aducere aminte de ei.
13Să faci apoi nişte ferecături de aur,
14şi două lănţişoare de aur curat, pe care să le împleteşti în chip de sfori; şi lanţurile acestea, împletite astfel, să le pui în ferecături.
15Să faci apoi pieptarul judecăţii, lucrat cu măiestrie, să-l faci din aceeaşi lucrătură ca efodul; să-l faci de aur, de fir albastru, purpuriu şi cărămiziu, şi de in subţire răsucit.
16Să fie în patru colţuri şi îndoit; lungimea lui să fie de o palmă, şi lăţimea tot de o palmă.
17În el să ţeşi o ţesătură de pietre, şi anume patru rânduri de pietre: în rândul întâi, un sardonix, un topaz, şi un smarald;
18în al doilea rând, un rubin, un safir, şi un diamant;
19în al treilea rând, un opal, un agat, şi un ametist;
20în al patrulea rând, un hrisolit, un onix, şi un iaspis. Aceste pietre să fie legate în ferecătura lor de aur.
21Să fie douăsprezece, după numele fiilor lui Israel, săpate ca nişte peceţi, fiecare cu numele uneia din cele douăsprezece seminţii. –
22Pentru pieptar să faci nişte lănţişoare de aur curat, împletite ca nişte sfori.
23Să faci pentru pieptar două verigi de aur, şi aceste două verigi de aur să le pui la cele două capete ale pieptarului.
24Cele două lanţuri de aur împletite să le prinzi de cele două verigi de la cele două capete ale pieptarului.
25Iar celelalte două capete ale celor două lanţuri împletite să le prinzi de cele două ferecături, şi să le pui peste umerarii efodului, în partea dinainte.
26Să mai faci două verigi de aur, şi să le pui la celelalte două capete de jos ale pieptarului, pe marginea dinăuntru care este îndreptată spre efod.
27Şi să mai faci alte două verigi de aur, pe care să le pui jos la cei doi umerari ai efodului pe partea dinainte a lui, tocmai acolo unde se îmbucă efodul cu umerarii, deasupra brâului efodului.
28Pieptarul cu verigile lui, să-l lege de verigile efodului cu o sfoară albastră, pentru ca pieptarul să stea ţeapăn deasupra brâului efodului, şi să nu poată să se mişte de pe efod.
29Când va intra Aaron în sfântul locaş, va purta pe inima lui numele fiilor lui Israel, săpate pe pieptarul judecăţii, ca să păstreze totdeauna aducerea aminte de ei înaintea Domnului. –
30Să pui în pieptarul judecăţii Urim şi Tumim, care să fie pe inima lui Aaron, când se va înfăţişa el înaintea Domnului. Astfel, Aaron va purta necurmat pe inima lui judecata copiilor lui Israel, când se va înfăţişa înaintea Domnului.
31Mantia de sub efod s-o faci întreagă de materie albastră.
32La mijloc, să aibă o gură pentru intrarea capului; şi gura aceasta să aibă de jur împrejur o tivitură ţesută, ca gura unei platoşe, ca să nu se rupă.
33Pe margine, de jur împrejurul tiviturii, să pui nişte rodii de culoare albastră, purpurie şi cărămizie, presărate cu clopoţei de aur:
34un clopoţel de aur şi o rodie, un clopoţel de aur şi o rodie, pe toată marginea mantiei de jur împrejur.
35Aaron se va îmbrăca cu ea ca să facă slujba; când va intra în locaşul sfânt înaintea Domnului, şi când va ieşi din el, se va auzi sunetul clopoţeilor, aşa că el nu va muri.
36Să faci şi o tablă de aur curat, şi să sapi pe ea, cum se sapă pe o pecete: ,Sfinţenie Domnului.’
37S-o legi cu o sfoară albastră de mitră, în partea dinainte a mitrei.
38Ea să fie pe fruntea lui Aaron; şi Aaron va purta fărădelegile săvârşite de copiii lui Israel când îşi aduc toate darurile lor sfinte; ea va fi necurmat pe fruntea lui înaintea Domnului, pentru ca ei să fie plăcuţi înaintea Lui.
39Tunica s-o faci de in subţire; să faci o mitră de in subţire, şi să faci un brâu lucrat la gherghef.
40Fiilor lui Aaron să le faci tunici, să le faci brâie, şi să le faci scufii, spre cinste şi podoabă.
41Să îmbraci cu ele pe fratele tău Aaron, şi pe fiii lui împreună cu el. Să-i ungi, să-i închini în slujbă, să-i sfinţeşti, şi-Mi vor sluji ca preoţi.
42Fă-le izmene de in, ca să-şi acopere goliciunea, de la brâu până la glezne.
43Aaron şi fiii lui le vor purta, când vor intra în cortul întâlnirii, sau când se vor apropia de altar, ca să facă slujba în locaşul sfânt; astfel ei nu se vor face vinovaţi, şi nu vor muri. Aceasta este o lege veşnică pentru Aaron şi pentru urmaşii lui după el.

Gânduri legate de Exodul 28

Aaron și fiii săi trebuiau să reprezinte poporul în fața lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este cel mai sfânt, doar preoțimea și Moise s-ar fi putut apropia de Dumnezeu în imediata apropiere a sanctuarului. Veșmintele lor erau făcute exclusiv pentru „glorie”, nu pentru a se îngâmfa, ci pentru a accentua poziția lor în fața poporului. Veșmintele preoțești erau realizate în armonie cu frumoasele tapiserii ale sanctuarului. Veșmintele lor reprezentau dorința pe care Dumnezeu o avea pentru fiecare dintre oamenii Săi, aceea ca sinele lor interior să fie în armonie cu caracterul sanctuarului și cu Dumnezeul pe care îl reprezintă.

Pieptarul purtat de marele preot era cunoscut sub numele de „pieptarul judecății” pentru că a fost purtat de Tumim și Urim prin care Dumnezeu a comunicat voia Lui. Pieptarul avea douăsprezece pietre care purtau numele celor douăsprezece seminții ale lui Israel. Există o mare semnificație în amintirea lui Dumnezeu a poporului Său pe care îl privește ca pe niște pietre prețioase. Biserica lui este ca o mireasă împodobită „cu bijuterii” (Isaia 61:10) și o consideră comoara lui.

Tu știai că ești o comoară prețuită în ochii lui Dumnezeu ?

Michael Hasel

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.