Exod 27

1Altarul să-l faci din lemn de salcâm; lungimea lui să fie de cinci coţi, şi lăţimea lui de cinci coţi. Altarul să fie în patru colţuri, şi înălţimea lui să fie de cinci coţi.
2În cele patru colţuri, să faci nişte coarne care să fie dintr-o bucată cu altarul; şi să-l acoperi cu aramă.
3Să faci pentru altar oale de scos cenuşa, lopeţi, ligheane, furculiţe şi tigăi pentru cărbuni; toate uneltele lui să le faci de aramă.
4Să faci altarului un grătar de aramă, în chip de reţea, şi să pui patru verigi de aramă la cele patru colţuri ale reţelei.
5Grătarul să-l pui sub streaşina altarului, începând de jos, aşa că grătarul să vină până la jumătatea altarului.
6Să faci apoi nişte drugi pentru altar, drugi de lemn de salcâm, şi să-i acoperi cu aramă.
7Să vâri drugii în verigi; şi drugii să fie de amândouă părţile altarului, când îl vor purta.
8Să-l faci din scânduri şi gol pe dinăuntru. Să fie făcut aşa cum ţi s-a arătat pe munte.
9Curtea cortului s-o faci astfel. Înspre partea de miazăzi, pentru alcătuirea curţii, să fie nişte pânze de in subţire răsucit, pe o lungime de o sută de coţi pentru această întâie latură,
10cu douăzeci de stâlpi, care să stea pe douăzeci de picioare de aramă; cârligele stâlpilor şi beţele lor de legătură, să fie de argint.
11Înspre partea de miază noapte să fie de asemenea nişte pânze, pe o lungime de o sută de coţi, cu douăzeci de stâlpi şi cu cele douăzeci de picioare ale lor de aramă; cârligele stâlpilor şi beţele lor de legătură, să fie de argint.
12Înspre partea de apus, să fie pentru lăţimea curţii nişte pânze de cincizeci de coţi, cu zece stâlpi şi cele zece picioare ale lor.
13Înspre partea de răsărit, pe lângă cei cincizeci de coţi pentru lăţimea curţii,
14să mai fie cincisprezece coţi de pânză pentru o aripă, cu trei stâlpi şi cele trei picioare ale lor,
15şi cincisprezece coţi de pânză pentru a doua aripă, cu trei stâlpi şi cele trei picioare ale lor.
16Pentru poarta curţii cortului, să fie o perdea lată de douăzeci de coţi, albastră, purpurie şi cărămizie, şi de in subţire răsucit, lucrată la gherghef, cu patru stâlpi şi cele patru picioare ale lor.
17Toţi stâlpii curţii de jur împrejur să aibă beţe de legătură de argint, cârlige de argint, şi picioare de aramă.
18Lungimea curţii să fie de o sută de coţi, lăţimea de cincizeci de coţi de fiecare parte, şi înălţimea de cinci coţi; pânzele să fie de in subţire răsucit, iar picioarele să fie de aramă.
19Toate uneltele rânduite pentru slujba cortului, toţi ţăruşii lui, şi toţi ţăruşii curţii, să fie de aramă.
20Să porunceşti copiilor lui Israel să-ţi aducă pentru sfeşnic untdelemn curat de măsline fără drojdii, ca să ardă în candele necurmat.
21Aaron şi fiii săi să-l pregătească în cortul întâlnirii, dincoace de perdeaua care este înaintea chivotului mărturiei, pentru ca să ardă de seara până dimineaţa înaintea Domnului. Aceasta este o lege veşnică pentru urmaşii lor, şi pe care copiii lui Israel vor trebui s-o ţină.

Gânduri legate de Exodul 27

Pentru că sanctuarul a reprezentat planul de salvare, fiecare piesă avea o semnificație și o simbolistică. Altarul pentru arderile de tot, cu sângele care a fost vărsat de la sacrificiile animalelor reprezenta adevărul Evangheliei ispășirii păcatelor prin moartea înlocuitoare a lui Isus Hristos pe cruce. (Isaia 53:4-7; Efeseni 1:5-7). Era așezat la intrarea în cort reprezentând nevoia păcătosului de a fi curățat înainte de a se închina înainte prezenței lui Dumnezeu. Coarnele altarului reprezentau puterea.

Untdelemnul, cele șapte cădelnițe, reprezentau puritatea Duhului Sfânt (Zaharia 4:2-6). Cădelnițele trebuiau să ardă încontinuu, reprezentând „adevărata lumină” și „lumina oamenilor”, Isus Hristos (Ioan 1:4-9). Israeliții trebuiau să fie o extensie a luminii Sale către lume.
Și noi, astăzi, am primit privilegiul de a răspândi cuvântul lui Dumnezeu cu lumea din jurul nostru.Împărtășim noi cu ceilalți mesajul Evangheliei sau îl păstrăm doar pentru noi ? Isus își dorește să răspândim mesajul Său care dă viață pentru a ilumina o lume pe cale să moară.

Michael Hasel

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.