Despre Noi

SCURT ISTORIC AL BISERICII A.Z.Ş SPERANŢA CLUJ – NAPOCA

Până la data înfiinţării bisericii Speranţa, în Cluj exista de zeci de ani o singură biserică adventistă, o biserică mixtă (români, maghiari) care îşi desfăşura serviciile divine în clădirea de pe strada Cuza-Vodă nr.12.

În octombrie 1991 s-a constituit din membrii acelei biserici vechi un grup de iniţiativă format din fraţii Mureşan, Delea, Pascu, Ţapu, Zogorean şi surorile Cazan Vioara şi Tătar Lilica. În urma demersurilor s-a înfiinţat  biserica A.Z.Ş. Cluj B, ca primă biserică adventistă de limba română din Cluj Napoca, având pe listă la început 83 sau 84 de membrii. Ulterior, după mutarea în clădirea actuală, biserica a primit numele de Speranţa.

A fost ales şi primul comitet al bisericii format din:

 

  1. Delea Alexandru- presbiter
  2. Muresan Aron  – presbiter
  3. Tapu Ioan – presbiter
  4. Marincean Ioan – prim diacon
  5. Olteanu Stefan – secretar
  6. Folfa Simion – Casier
  7. Teodorescu Marin – Presed. Scolii de Sabat
  8. Delea Maria -prima diaconeasa
  9. Pascu Beniamin -diriginte tineret
  10. Gyeresy Erno – Pastor

 

Primul pastor al bisericii a fost Gyeresi Erno, primul sabat de închinare al noii biserici fiind  al doilea sabat sau al treilea din luna noiembrie 1981. Serviciile divine erau susţinute pe rând de către cele două biserici în aceeaşi clădire, astfel că programul dimineaţa începea la ora 7:30 şi se termina la 10:30 pentru că la 11:00 începea programul cealaltă biserică. Cu toate că erau aproape 20 de membrii ai bisericii din afara Clujului, prezenţa era deosebită. După-amiază, serviciul divin începea la 15:00.

În anul 1992 a preluat păstorirea bisericii fratele pastor Cheţan Emil, apoi după căteva luni fratele pastor Orban Ioan girat de fratele pastor Suciu Iosif, urmat de Kadar-Matei Gabriel girat de Orban Ioan, apoi de Banga Emil câteva luni. Creşterea bisericii în această perioadă a fost deosebită, până în anul 1994 numărul de membrii se dublase.

În 25 decembrie 1995 încep lucrările la clădirea actuală a bisericii, de pe strada Moţilor 47. Au urmat câţiva ani grei de muncă şi sacrificii.

În 1997 preia biserica fratele pastor Petreacă Sorin girat de pastorul Pîrcălab Ioan . Din 1998 până în 2002 , biserica a fost păstorită de fratele pastor Asanache Romeo.  În toamna anului 1999 , luna septembrie, biserica începe primele servicii divine la subsolul clădirii, având pe jos un covor donat de fraţii Gabori, pe post de amvon o masă donată tot de fraţii gabori iar scaunele erau doar cu placajul pe ele, încă neterminate. În anul 2000 încep programele bisericii în sala mare. La acest moment biserica era de trei ori mai mare ca număr de membrii şi li s-au alăturat studenţii din ce în ce mai numeroşi care veneau la studii în Cluj.

În perioada 2002-2009 biserica a fost păstorită de fratele pastor Tomoiagă Ştefan, perioadă în care biserica a continuat să crească, trecând de pragul a 300 de membrii, cu toate că 2004 se înfiinţează cu membrii din Speranţa biserica Apahida, iar în 2009 din Speranţa se mai înfiinţează o biserică în Cluj – Dynamis. În aceeaşi perioadă se înfiinţează şi grădiniţa bisericii.

Tot din Biserica Speranţa s-a mai înfiinţat şi biserica Mărgău din care face parte şi grupa de la Huedin.

În anul 2009 a continuat păstorirea bisericii fratele pastor Luca Ionel, girat pe rând de Tomoiagă Ştefan, Anca Beniamin, Ban Emanuel. În această perioadă biserica a continuat să crească şi multe  familii tinere s-au alăturat bisericii. O nouă generaţie de copii şi tineri ai bisericii a început să se ridice.

Din 2013 biserica este păstorită de Anca Beniamin.