2 Timotei 3

1Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.
2Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie,
3fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
4vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;
5având doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.
6Sunt printre ei unii, care se vâră prin case, şi momesc pe femeile uşuratice îngreuiate de păcate şi frământate de felurite pofte,
7care învaţă întotdeauna şi nu pot ajunge niciodată la deplina cunoştinţă a adevărului.
8După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ce priveşte credinţa.
9Dar nu vor mai înainta; căci nebunia lor va fi arătată tuturor, cum a fost arătată şi a celor doi oameni.
10Tu, însă, ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea,
11prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine în Antiohia, în Iconia şi în Listra. Ştii ce prigoniri am răbdat; şi totuşi Domnul m-a izbăvit din toate.
12De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniţi.
13Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii, şi se vor amăgi şi pe ei înşişi.
14Tu să rămâi în lucrurile, pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat:
15din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus.
16Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
17pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Gânduri legate de 2 Timotei 3

Prima carte a Bibliei ne arată începuturile omenirii: „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.” (Geneza 2:7). Observați că Adam era fără viață până în momentul în care forma lui a primit suflarea de viață din partea lui Dumnezeu.

Ancorat în prezent de acest record istoric, Paul afirmă faptul că forța dătătoare de viață a unui creștin se află în Scriptură : ” Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” (2 Tim 3:16,17).

Așa cum Adam a căptăta viață prin suflarea lui Dumnezeu (Geneza 2:7), așa și Scriptura este respirația sufletului tău fără de care, suntem lipsiți de viață din punct de vedere spiritual. În acest context întâlnim o problemă în tot ceea ce este descris în versurile inițiale ale acestui capitol. În lipa unei vieți scripturale, sufletul lor este ancorat într-o mare de auto-răsplată ; nu există nici un vapor solid sau o rocă solidă pe care să își așeze ancora împotriva furtunii și proceselor vieții.

Dacă nu ne concentrăm timpul și energia formând o relație cu Dumnezeul nostru prin studiu biblic și rugăciune zilnică, rezultatele finale vor fi doar aparențe ; ”o formă de evlavie” dar „tăgăduindu-I puterea” (2 Timotei 3:5) care transformă viața biruitorului.

Majoritatea locuitorilor de pe pământ sunt departe de Dumnezeu ; gândurile pe care le au sunt zilnic concentrate pe ei înșiși. Umblă pe pământ încoace și încolo căutând o clipă de plăcere. Și există oameni ale căror nume sunt înregistrate în cărțile bisericii și care plătesc cu credincioșie zecimea-ar putea fi chiar bătrâni din biserică, dar în momentul în care clopotul judecății va suna, vor fi pierduți! Având o aparență minunată și numele scris pe lista comitetului bisericii nu oferă nici o putere care să te ajute în a scăpa de păcatele din viața ta.

Să te așezi în imediata apropiere a lui Cristos prin a studia zilnic cuvintele Sale dătătoare de viață, este cheia devenirii a tot ceea ce Dumnezeu vrea ca tu să fii. Această apropiere îi permite să te inunde cu sfânta Lui suflare făcându-te înțelept pentru mântuire.

Fă din a săpa zilnic în Cuvântul lui Dumnezeu, un exercițiu zilnic ; urmează căile de aur pur care conduc direct la sânul Celui care te iubește cel mai mult. Pe măsură ce deschizi Scriptura, fă acest lucru cu evlavie și cu frică sfântă. Amintește-ți, ții în mâinile tale suflarea lui Dumnezeu gata să te inunde cu puterea sfințitoare a Duhului Sfânt. „ După aceste vorbe, a suflat peste ei şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!” (Ioan 20 :22). Fie ca rugăciunea voastră zilnică să fie, „Doamne, suflă către mine.”

Amintește-ți, este vorba numai despre Dumnezeu! „ Iată că voi face să intre în voi un duh, şi veţi învia!” (Ezechiel 37 :5).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.