1 Corinteni 6

1Cum! Când vreunul din voi are vreo neînţelegere cu altul, îndrăzneşte el să se judece cu el la cei nelegiuiţi şi nu la sfinţi?
2Nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? Şi dacă lumea va fi judecată de voi, sunteţi voi nevrednici să judecaţi lucruri de foarte mică însemnătate?
3Nu ştiţi că noi vom judeca pe îngeri? Cu cât mai mult lucrurile vieţii acesteia?
4Deci, când aveţi neînţelegeri pentru lucrurile vieţii acesteia, voi puneţi judecători pe aceia pe care Biserica nu-i bagă în seamă?
5Spre ruşinea voastră zic lucrul acesta. Astfel, nu este între voi nici măcar un singur om înţelept, care să fie în stare să judece între frate şi frate?
6Dar un frate se duce la judecată cu alt frate, şi încă înaintea necredincioşilor!
7Chiar faptul că aveţi judecăţi între voi, este un cusur pe care-l aveţi. Pentru ce nu suferiţi mai bine să fiţi nedreptăţiţi? De ce nu răbdaţi mai bine paguba?
8Dar voi singuri sunteţi aceia care nedreptăţiţi şi păgubiţi, şi încă pe fraţi!
9Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii,
10nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.
11Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi, în Numele Domnului Isus Hristos, şi prin Duhul Dumnezeului nostru.
12Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.
13Mâncărurile sunt pentru pântece, şi pântecele este pentru mâncăruri. Şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte. Dar trupul nu este pentru curvie: el este pentru Domnul, şi Domnul este pentru trup.
14Şi Dumnezeu, care a înviat pe Domnul, ne va învia şi pe noi cu puterea Sa.
15Nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădulare ale lui Hristos? Voi lua eu mădularele lui Hristos, şi voi face din ele mădulare ale unei curve? Nicidecum!
16Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă, este un singur trup cu ea? Căci este zis: „Cei doi se vor face un singur trup”.
17Dar cine se lipeşte de Domnul, este un singur duh cu El.
18Fugiţi de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul, este un păcat săvârşit afară din trup; dar cine curveşte, păcătuieşte împotriva trupului său.
19Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?
20Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

Gânduri legate de 1 Corinteni 6

Ca și misionar, trăiesc și lucrez în Asia. O mare parte din cultura acestui continent face referire la onoare. Când adresez întrebări legate de o anumită direcție, am grijă să formulez întrebările în așa fel încât persoana respectivă să nu-mi răspundă negativ, pentru că nu ar fi politicos ca răspunsul să nu fie unul pozitiv. Diferențele culturale ne fac să evităm pe cât mai mult posibil să facem pe alții de rușine.

Apostolul Pavel observă că certurile și ciondănenile din Corint, care duc la procese juridice, ar trebui să le aducă oamenilor rușine față de propria lor persoană (verset 5). Situația era atât de gravă încât credincioșii se duceau unul pe celălalt la tribunal, în fața unor necredincioși pentru a-și rezolva problemele legate de biserică (verset 6). Este mult mai la îndemână pentru dânșii să accepte greșeala decât ”să facă acest lucru pentru frați !” (verset 8). Un astfel de comportament îi face asemenea unor oameni răi care nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu (versetele 9 – 10). ”Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi, în Numele Domnului Isus Hristos şi prin Duhul Dumnezeului nostru.” (verset 11).

La mijlocul acestui capitol, Paul spune: ”Toate lucrurile sunt îngăduite pentru mine, dar nu toate lucrurile îmi sunt de folos” (verset 12). Una dintre clasele pe care le predau la Seminarul din Filipine este dezvoltarea teologiei și stilului de viață Adventist. Unul dintre principiile misionarilor încercarea de a nu ofensa pe nimeni. Am ajuns să apreciez că în diferite părți ale lumii, oamenii văd lucrurile diferit. Când eram pastor în Statele Unite am predicat la costum și la cravată, dar acum am învățat să predic desculț, și chiar dacă este cald în acea parte a lumii, am învățat că furtunile lungi sunt mult mai importante decât o cravată. Să urmezi aceste obiceiuri arată o formă de respect față de cultura respectivă.

Revenind la subiectul purității sexuale, apostolul Paul observă că imoralitatea sexuală aduce numai lucruri negative corpului (verset 13). Este rușinos pentru o biserică. ”Fugiți de curvie !”, Paul exclamă în versetul 18. Și în final, el avertizează : ”Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri. Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” (versetele 19, 20). De mulți ani aud acest verset citat în cadrul reformei de sănătate, dar în realitate Apostolul Paul vorbește despre nevoia purității sexuale. Când acest principiu este aplicat oricărui aspect din viața noastră, ne aduce onoare. Paul arată acest comportament rușinos în contrast cu puritatea lui Isus a cărui moarte ne-a adus onoare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.