1 Corinteni 10

1Fraţilor, nu vreau să nu ştiţi că părinţii noştri toţi au fost sub nor, toţi au trecut prin mare,
2toţi au fost botezaţi în nor şi în mare, pentru Moise;
3toţi au mâncat aceeaşi mâncare duhovnicească,
4şi toţi au băut aceeaşi băutură duhovnicească, pentru că beau dintr-o stâncă duhovnicească ce venea după ei; şi stânca era Hristos.
5Totuşi cei mai mulţi dintre ei, n-au fost plăcuţi lui Dumnezeu, căci au pierit în pustie.
6Şi aceste lucruri s-au întâmplat ca să ne slujească nouă drept pilde, pentru ca să nu poftim după lucruri rele, cum au poftit ei.
7Să nu fiţi închinători la idoli, ca unii dintre ei, după cum este scris: „Poporul a şezut să mănânce şi să bea; şi s-au sculat să joace.”
8Să nu curvim, cum au făcut unii din ei, aşa că într-o singură zi au căzut douăzeci şi trei de mii.
9Să nu ispitim pe Domnul, cum L-au ispitit unii din ei, care au pierit prin şerpi.
10Să nu cârtiţi, cum au cârtit unii din ei, care au fost nimiciţi de Nimicitorul.
11Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde, şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor.
12Astfel dar, cine crede că stă în picioare, să ia seama să nu cadă.
13Nu v-a ajuns nici o ispită, care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.
14De aceea, preaiubiţii mei, fugiţi de închinarea la idoli.
15Vă vorbesc ca unor oameni cu judecată: judecaţi voi singuri ce spun.
16Paharul binecuvântat, pe care-l binecuvântăm, nu este el împărtăşirea cu sângele lui Hristos? Pâinea, pe care o frângem, nu este ea împărtăşirea cu trupul lui Hristos?
17Având în vedere că este o pâine, noi, care suntem mulţi, suntem un trup; căci toţi luăm o parte din aceeaşi pâine.
18Uitaţi-vă la Israelul după trup: cei ce mănâncă jertfele, nu sunt ei în împărtăşire cu altarul?
19Deci ce zic eu? Că un lucru jertfit idolilor, este ceva? Sau că un idol este ceva?
20Dimpotrivă, eu zic că ce jertfesc Neamurile, jertfesc dracilor, şi nu lui Dumnezeu. Şi eu nu vreau ca voi să fiţi în împărtăşire cu dracii.
21Nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul dracilor; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor.
22Sau vrem să întărâtăm pe Domnul la gelozie? Suntem noi mai tari decât El?
23Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc.
24Nimeni să nu-şi caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia.
25Să mâncaţi din tot ce se vinde pe piaţă, fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului.
26Căci „al Domnului este pământul şi tot ce cuprinde el.”
27Dacă vă pofteşte un necredincios la o masă, şi voiţi să vă duceţi, să mâncaţi din tot ce vă pune înainte, fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului.
28Dar dacă vă spune cineva: „Lucrul acesta a fost jertfit idolilor”, să nu mâncaţi, din pricina celui ce v-a înştiinţat şi din pricina cugetului; căci „al Domnului este pământul şi tot ce cuprinde el.”
29Vorbesc aici nu de cugetul vostru, ci de cugetul altuia. Căci de ce să fie judecată slobozenia mea de cugetul altuia?
30Dacă mănânc, aducând mulţumiri, de ce să fiu vorbit de rău pentru un lucru, pentru care mulţumesc?
31Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.
32Să nu fiţi pricină de păcătuire nici pentru Iudei, nici pentru Greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu.
33După cum mă silesc şi eu în toate lucrurile să plac tuturor, căutând nu folosul meu, ci al celor mai mulţi, ca să fie mântuiţi.

Gânduri legate de 1 Corinteni 10

Apostolul Pavel vorbește despre ”un nor de martori” care ne sunt dați ca și ”pildă” pentru ”învățătura” noastră (versetele1, 11). Ceea ce este minunat în legătură cu Biblia este că prezintă nu doar succesele, dar și greșelile oamenilor lui Dumnezeu de-a lungul istoriei. Pentru cei care studiază trecutul, acest lucru ar trebui să le aducă umilință în suflete.

Istoricii au un termen pentru timpul în care acest tip de onestitate nu se înfăptuiește. Este numit hagiografie, studiul vieții celor sfinți. Termenul face referire la studiul vieții unei persoane. Anumite mișcări fac acest lucru pentru fondatorul lor atunci când îl venerează, sau își plasează liderii pe un piedestal fără să ia în considerare defectele pe care le au. Biblia nu este o hagiografie tocmai din acest motiv. De fapt, Ellen White observă că Biblia este faptică și conține atât succesele cât și insuccesele oamenilor lui Dumnezeu de-a lungul istoriei biblice, lucru care poate demonstra inspirația Sfintei Scripturi. (4T pp. 9-15).

Cu toate acestea, când reflectăm la istorie rămânem de-a dreptul uimiți. ”Astfel dar, cine crede că stă în picioare, să ia seama să nu cadă.” (versetul 12). Mai important este faptul că Biblia ne oferă speranță pentru viața de acum: ”Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (versetul 13).

Apostolul revizuiește o problemă anterioară: hrana oferită idolilor. El îi avertizează să nu se gândească la cugetul lor, ci la cugetul celorlalți. (versetul 29). ”Deci”, spune Pavel, ” fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.” (versetul 31). Pe scurt: faceți tot posibilul, ne sfătuiește el, să nu fiți un prilej de păcat pe frații voștri credincioși (versetul 32).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.